Nyheter

Nyhetsbrev Februari 2024

Godkänd OVK

Under slutet av 2023 genomfördes den obligatoriska ventilationskontrollen och vi har nu fått beskedet att vår OVK är godkänd.  Ett stort tack till alla boende som säkerställde att besiktningsmannen fick tillträde till lägenheterna och därmed kunde kontrollera ventilationen.

Kontrollen visade frånluftskanalerna börja bli smutsiga och styrelsen kommer återkomma med information om hur och när det är dags att rengöra dem. Vidare fanns det några mindre anmärkningar i enstaka lägenheter som måste åtgärdas till nästa OVK. I huvudsak gäller detta anmärkningar som ligger på bostadsrättsinnehavarens ansvar att åtgärda. Berörda kommer att få information direkt från styrelsen vid ett senare tillfälle.

Återigen ett stort tack till alla medlemmar för att OVK kunde genomföras så smidigt.

Upphandling lån

Vid senaste styrelsemötet beslutades att anta offert från Nordea för en del av föreningens lån. Föreningen har idag huvuddelen av lånen hos SBAB men vid den senaste upphandlingen så hade Nordea bäst erbjudande. Styrelsen valde att ta ett så kallat stiborlån vilket innebär att räntan följer stiborräntan med ett påslag på 0.45%. I dagsläget betyder det en ränta de kommande tre månaderna på 4,532%.

Nordea räknar med att Riksbanken kommer sänka styrräntan rejält under 2024 och pekar i sina prognoser på hela sex sänkningar fram till årsskiftet vilket skulle tala för en ränta vid årsskiftet på runt 3%. Styrelsen vågar inte fullt ut räkna med ett sådant positivt scenario men har som strategi att ligga rörligt under året och följa utvecklingen noggrant.  Under våren kommer ytterligare lån att omförhandlas och styrelsen hoppas kunna förhandla även dessa lån till en bättre ränta.

De kraftigt ökade räntekostnaderna de senaste åren visade hur såbar föreningen varit. I takt med at räntorna blir lägre är det styrelsens strategi att öka amorteringen för att minska sårbarheten. Idag amorterar föreningen årligen 0,5% av lånet och styrelsen skulle vilja se en ökning till 1%.

Elpriserna

De senaste åren har vi också sett kraftigt ökade elpriser och vid den senaste upphandlingen valde styrelsen att anta portföljförvaltning vilket innebär en mix av prissäkrade leveranser och rörligt pris. Bifogat hittar ni ett nyhetsbrev från Mälarenergi för oss som har deras Portfölj Bas.

De sammanfattar året som gått med ett utfall helt annorlunda än marknadens förväntningar. Energikrisen som Europa upplevde under 2022 resulterade i priser vi aldrig sett tidigare. Vid den tidpunkten tycktes marknaden även förvänta sig att 2023 skulle få spotpriser på ännu högre nivåer. När de summerar året visar det sig att så blev inte fallet och spotpriset var cirka 60 procent lägre än under 2022.

Inför 2024 är det Mälarenergis förhoppning att vi lämnat den värsta turbulensen bakom oss men även om de inte tror på priser i nivå med 2022 i närtid, så pekar de på att det finns en stor risk att vi snabbt kan få högre priser.  Så även om priserna idag är lägre så kan vi inte slå oss till ro.

Samtalen med SSM

Vid årsmötet presenterade vi resultatet från 5-årsbesiktningen och informerade om att styrelsen inlett dialog med SSM med målsättningen att nå en överenskommelse kring kvarvarande garantiåtgärder. Samtalen pågår löpande med den gemensamma ambitionen att nå en överenskommelse innan sommaren. Vi vågar inte lova att vi når en överenskommelse och därmed undvika en långdragen rättstvist då vi fortfarande står långt ifrån varandra i en del större frågor men tonen är god och samtalen konstruktiva. Vi kommer hålla er löpande informerade om processen.

Föreningens hemsida

Besök gärna föreningens hemsida www.brfbrommatracks.se. Där kan du ta del av information om föreningen samt boka övernattningslägenheten. På facebook finns också en grupp för ”Grannarna på Klädesvägen”.  Om du inte redan är medlem i gruppen så uppmanar vi alla medlemmar att gå med för att diskutera med föreningens övriga medlemmar och snabbt ta del av nyheter och information. Klicka här så kommer du direkt till sidan; https://www.facebook.com/groups/255287768228739/

Se alltid till att ha aktuell mailadress och telefonnummer i medlemsregistret så att du aldrig missar viktig information från föreningen.